Vinnare av Industrikompetens pris i Blixtlåset!

Tisdag den 9 maj tog Ida Thidblom, rekryteringskonsult på Industrikompetens & Skill, emot gymnasieeleverna Herman Heljelid och Elliot Sterneling på huvudkontoret på Djurgårdsgatan i Linköping. De båda killarna läser andra året på Berzeliusskolans Teknikprogram med inriktning Produktionsteknik och hade vunnit pris i innovationstävlingen Blixtlåset, Svenska gymnasiemästerskapen för uppfinnare. Nu skulle de få genomföra en av två delar i sitt pris, nämligen personlighetstester med en rekryteringskonsult.

Blixtlåset är ett samarbete mellan Siemens Sverige, TeknikCollege Sverige, T-konventet och ett antal entusiastiska gymnasieskolor där ungdomar tävlar i innovation. Under ungefär en halv termin arbetar elever från hela Sverige i lag med att spåna kring en idé, göra marknadsundersökningar, ta fram en fungerande prototyp, jobba med marknadsföringen kring produkten och på tävlingsdagen pitcha sin idé för en jury. Tävlingen består av fyra regionsfinaler som tillslut mynnar ut i en riksfinal, på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Tävlingen har hög klass och i juryn finns representanter från några av Sveriges mest inflytelserika företag. Med sin innovation Nackspärr tävlade Herman & Elliot mot andra gymnasieelever om det åtråvärda första priset i riksfinalen – Siemens Innovation Award. Herman och Elliot beskriver sin produkt som ett verktyg som huvudsakligen ska användas till att kunna lossa hårt sittande bultar och muttrar i trängre områden. Då man riktar bort den axeln man skruvar i från det trånga utrymmet. Samtidigt ska man ha tillgång till att enbart ta i med handkraft tack vare utväxlingen fast samtidigt kunna koppla på el- och luft verktyg om så behövs.

Killarna lyckades på sin regionfinal kamma hem Industrikompetens pris och nu var de på plats för att prova på personlighetstester. Killarna hade innan de dök upp på Djurgårdsgatan fått svara på frågor online och nu väntade återkopplingen. Målet var att killarna skulle få känna på hur en rekryteringsprocess går till och få självkännedom inför sitt kommande arbetsliv. De båda gjorde bra ifrån sig och vi hoppas att det gav dem blodad tand inför kommande arbetsliv.

Nu väntar del 2 av priset för killarna – en lunch med Industrikompetens & Skills VD Juri Pett.

Herman Heljelid och Elliot Sterneling vann Industrikompetens pris i innovationstävlingen Blixtlåset!